|
Ilves-Hockey Oy:n toimitusjohtaja Ville Raunio vastasi Ilveksen taloutta, myyntiä ja markkinointia koskeviin kysymyksiin.
1. Miten Ilveksen talous saatetaan siihen kuntoon, että sitä kautta luodaan mahdollisuus menestykseen?
– Se missä tällä kaudella onnistuttiin on se, että onnistuimme kasvattamaan liikevaihtoamme merkittävästi viiden miljoonan euron rajapyykille, joka on ollut tavoitteemme.
– Toinen tärkeä asia talouden kannalta on kulujen karsiminen, jossa emme vielä ole onnistuneet niin hyvin kuin voisimme. Tietyt rakenteelliset asiat organisaatiossa ovat hidastaneet kulujen alasajoa, mutta ensi kaudella on tarkoitus merkittävästi parantaa kulurakennetta ja samalla vielä nostaa liikevaihtoa.
2. ”Pahvilätkyttimet”, onko harkittu/tulossa?
– On mahdollista, että näitä Ilveksenkin peleissä jossain vaiheessa nähdään. Kesän aikana selvitellään eri mahdollisuuksia.
3. Kuinka paljon toimitusjohtaja-aikasi aikana on löytynyt ”vanhoja velkoja” yllätyksenä?
– Erilaisia yllätyksiä on tullut matkan varrella kyllä eteen.
4. Pitääkö paikkaansa, että et itse osallistu varsinaiseen myyntityöhön?
– Ei pidä. Oma myyntityöni on pääasiassa yhteistyökumppanien hankintaa ja yhteistyöverkostojen luomista.
5. Kuinka on mahdollista, että seura tekee toistuvasti tappiota? Onko yhtälö ”tulot > menot” liian vaikea?
– Paperilla tämä yhtälö tulojen kasvattamisesta ja kulujen pienentämisestä on hyvin yksinkertainen, mutta tässä bisneksessä on paljon yllätyksiä eikä meillä ole käytännössä lainkaan puskureita niitä varten.
– Tulopuolen arviointi on todella haasteellista, sillä joukkueen esitykset vaikuttavat siihen todella merkittävästi. Samaten kulupuolellakin tulee aina eteen ikäviä yllätyksiä.
6. Kauden 2010-2011 henkilöstökulut olivat 2,6 miljoonaa euroa. Pelaajabudjetti oli tuolloin SM-liigan tiedotteen mukaan n. 1,6 miljoonaa. Mihin henkilöstökuluihin tuo erotukseksi muodostuva miljoona euroa kului? Onko tämä suhde sittemmin korjaantunut?
– Tämä 1,6 miljoonaa on pelaajabudjetti ilman sivukuluja. Kun lukuun lisätään sosiaalimaksut, vakuutukset sekä hallinnon ja valmentajien ym. palkat, ollaan tuossa 2,6 miljoonassa.
– Tarkoituksenamme on saada virtaviivaistettua organisaatiota, jotta saamme henkilöstökuluja nostamatta lisättyä pelaajabudjetin osuutta.
7. Mikä on Ilveksen taloudellinen tilanne tämän kauden jälkeen ja minkälaiset valmiudet se antaa vahvistuksien hankkimiselle ensi kaudeksi ennen kauden alkua tai sen aikana?
– Talouden osalta on edelleen haasteita, mutta ne pyritään ratkaisemaan niin, että uusi kausi pääsee alkamaan omana jatkumonaan.
– Pelaajabudjetti nousee maltillisesti.
8. Onko Ilves menettänyt menestymättömyydellään tärkeitä yhteistyökumppaneita?
– Menestyksestä riippumatta yhteistyökumppaneita vaihtuu joka vuosi. Myös uusia yhteistyökumppaneita on ensi kaudellekin tulossa.
– Uusien yhteistyökumppaneiden hankkiminen on toki huomattavasti haasteellisempaa heikosti sujuneen kauden jälkeen, mutta tilanteeseen nähden olemme onnistuneet ihan hyvin.
9. Mikä on yleinen tilanne myynnillisesti ja yhteistyökumppaneiden lukumäärän suhteen verrattuna edelliskausiin?
– Vielä on aikaista sanoa, sillä myyntityö on tietyllä tavalla vasta alkuvaiheessa sarjapaikan varmistuttua karsintojen jälkeen.
– Uusia yhteistyökumppaneita on jo saatu, ja neuvotteluita on paljon kesken.
– Seuraavien kuukausien aikana on edessä kova rupeama, kun tulevan kauden myyntityö painottuu pitkälti niihin.
10. Oletteko tyytyväisiä karsintojen taloudelliseen puoleen? Tuleeko tästä kaudesta iso taloudellinen tappio?
– Tänä vuonna saimme jonkin verran enemmän tuloja itse karsinnoista kuin odotimme, mutta samalla hävisimme aikaa tulevan kauden myynnistä.
– Jos ajatellaan puhtaasti talouden kannalta, olisi myyntityön aloittamaan pääseminen huomattavasti parempi vaihtoehto puhumattakaan henkisestä puolesta, joka on kovin raskas karsintojen aikaan.
– Tappiota tulee, mutta huomattavasti edellisiä kausia vähemmän.
11. Saadaanko jonain päivänä kuulla kaikki Ilveksen pelit esim. radiosta ja onko Ilveksen mahdollista vaikuttaa siihen, että mikä kanava pelejä lähettää ja kuka ottelut selostaa?
– Meillä on yhteistyösopimus Radio 957:n kanssa. Ainakin tuleva kausi tullaan jatkamaan heidän kanssaan suurin piirtein samalla konseptilla kuin tähän asti, joten vieraspelit tulevat heidän kauttaan.
– Meillä on tietenkin mahdollisuus antaa palautetta heille selostuksesta, mutta olemme olleet tyytyväisiä ja saaneet hyvää palautetta nykyisestä selostajasta.
12. Mitä uusia keinoja Ilves aikoo käyttää rahoituksen hankinnassa? Millä keinoilla se saadaan kasvamaan nopeammin kuin kilpalijoiden?
– Verkostoja laajennetaan ja rahoituksen hankinnassa pyritään käyttämään entistä enemmän rakentamaamme yhteistyöverkostoa.
– Olemme miettineet uusia ideoita varsinaisen pelitapahtuman ja markkinoinnin lisäksi, jotka toisivat meille lisätuloja.
– Pyrimme hyödyntämään varsinaisten kumppanuuksien lisäksi sitä asiantuntemusta, jota yhteistyöverkossamme on todella paljon.
– Muihin seuroihin vertaaminen on hankalaa, mutta tähän paikalliskilpailijaan tietenkin vertaamme itseämme ja siinä vertailussa olemme onnistuneet hyvin.
13. Minkälaisen osuuden Ilves saa Restelin pyörittämästä hallin oheismyynnistä? Olisiko Ilvekselle kannattavampaa hoitaa se itse?
– Osuutta en voi paljastaa, sillä se on liikesalaisuus.
– Onnistuessaan se olisi tietenkin kannattavaa, mutta katsomme että nykyisessä hallissa sen investoinnin toteuttaminen ei ole enää järkevää sen verran rajallisesti täällä kuitenkin on jäljellä vuosia.
14. Onko tämä pysäköinnin muuttaminen maksulliseksi millään muotoa perusteltavissa kannattajille? Eikö kannattajien tuleminen hakametsään pitäisi olla mahdollisimman kivutonta?
– Kaikki alueet eivät tule muuttumaan maksullisiksi, mutta merkittävä osuus asvaltoiduista pysäköintipaikoista tulee maksulliseksi.
– Ensisijaisesti tällä on tarkoituksena turvata kausikorttiasiakkaille ja yhteistyökumppaneille hallin parhaat pysäköintipaikat. Kausikorttiasiakkaille myydään edullisia kausipysäköintikortteja.
– Samalla pyrimme kehittämään hallin poistumisliikennettä, joka on nykyisellään aika kaoottista.
15. Onko tulevan kauden sisääntulokappaletta vielä päätetty ja jos on, niin vaihtuuko nykyinen?
– Päätöstä ei ole vielä tehty, mutta jos muutosta lähdetään tekemään, on tarkoitus, ettei kappale vaihdu joka vuonna.
– Nykyinen kappale on pelaajiston valitsema ja sitä kautta puolustaa paikkaansa.
16. Olet kritisoinut lippujen hintoja. Ovatko liput siis liian halpoja? Miksi ilmaislippuja jaetaan, vaikka on yleisesti tiedossa, että ilmaiseksi halliin pääsevä ei muutu maksavaksi katsojaksi?
– Lipun keskihinnaltaan meillä on liigan halvimmat liput, ja meillä riittääkin haastetta siinä, miten saamme nostettua pääsylipuista saatavaa tuottoa.
– Ilmaislipuista ei päästä koskaan kokonaan pois, sillä meillä on tiettyjä yhteistyötahoja, kuten esim. SM-liiga ja Jääkiekkoliitto, joilla on mahdollisuus päästä omilla korteillaan halliin ilmaiseksi.
– Jonkin verran lippuja koetaan ilmaisiksi, vaikka ne olisivat osa jotain yhteistyösopimusta ja niistä oltaisiin saatu sitä kautta tuloja.
– Päätelmä ilmaislipuilla kävijöiden muuttumisesta maksaviksi asiakkaiksi on oikeansuuntainen ja olemmekin pyrkineet karsimaan ilmaislippujen määrää ja sitä on saatukin vähennettyä, päättää Raunio.