Kun kolme vuotta sitten otin vastaan Ilves Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtajan tehtävät, yhtiön tilanne oli erittäin haasteellinen. Millä tahansa mittarilla arvioituna yhtiön taloustilanne oli heikko.
Yhteistyökumppaneiden luottamus Ilvekseen oli koetuksella, ja kaiken tämän lisäksi urheilullinen menestys oli vaatimatonta. Isoja ja pieniä tulipaloja oli siellä täällä – usko omaan brandiin ja motivaatio olivat alamaissa. Koko seuran uskottavuus ja tulevaisuus olivat vaakalaudalla.
Hallitus asetti vuonna 2012 kaksi keskeistä tavoitetta. Ensimmäinen oli asettaa minimitavoitteeksi Liigassa pysymisen. Toinen oli yhtiön myynti kolmannelle osapuolelle. Ensimmäisessä tavoitteessa onnistuttiin, mutta toisessa ei. Tuomas Tuokkolan otettua päävalmentajan vastuun talvella 2013 alkoi askel askeleelta palautua uskottavuus urheiluun ja pelaamiseen. Tällä polulla ollaan edelleen, ja iso kiitos on annettava Tuokkolalle ja koko urheilutiimille Ilveksen urheilullisen uskottavuuden palauttamisesta.
Talouden korjaaminen lähti käyntiin vuonna 2014 tehdyllä osakeannilla, jota on jatkettu syksyllä 2015 eri ehtoisena antina, joka tuli täyteen merkityksi. Tällä osakeannilla merkittiin osakkeita yhteensä noin 240 000 eurolla likvidiä rahaa, ja 60 000 eurolla konvertoitiin lainoja. Yhteensä osakeanneilla merkittiin osakkeita 1 040 000 eurolla, josta likvidinä rahana 550 000 euroa ja erilaisina lainojen, korkojen ja saatavien konvertointeina 490 000 euroa. Pidän tätä hyvänä saavutuksena olosuhteisiin nähden.
Osakeanneissa ollaan saatu uusia merkittäviä omistajia, ja koko yhtiön kannalta näen, että ollaan laajennettu omistajapohjaa hyvään suuntaan. Esimerkiksi Share Ilves ry on ollut molemmissa osakeanneissa mukana yhteisönä, joka edustaa lukumääräisesti isoa osaa eri omistajia, vaikkakin omistusosuus yhtiöstä on suhteellisen pieni. Tämän merkitystä ei pidä jättää huomioimatta – pienikin ääni saadaan kuuluville.
Yksi tärkeä yhtiön talouden mittari on oma pääoma. Se oli vuoden 2012 tilinpäätöksessä noin
– 1 000 000 euroa, jota on osakeanneilla ja liigaosakkeen arvostuksella saatu arviolta + 250 000 euroon (marraskuu 2015) – siitäkin huolimatta, että tilinpäätökset ovat olleet negatiivisia.
Tavoitteena on pitää yhtiön oma pääoma plussan puolella tulevissa tilinpäätöksissä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on ponnisteltava edelleen sen eteen, että urheilun puolella menestytään sekä tarjotaan katsojille miellyttävä kokemus hallilla. Ottelupäivän kehittäminen on yksi alueista, joka on valittu strategiseksi kehityskohteeksi.
Liikevaihdon kasvattamiseksi on tehty kahden vuoden projekti, jolla tavoitellaan sen kasvua 1 000 000 eurolla. Yhtiön johto on valmistanut tätä varten eri konsepteja, joista tiedotetaan erikseen niiden tullessa konkreettisiksi. Samaan aikaan yhtiön johto on tehnyt hyvää työtä sekä karsimalla erilaisia kulurakenteita että kasvattamalla myyntiä.
Paljon ollaan korjattu ja eteenpäin ollaan menty Tekeminen Ratkaisee Kaiken -hengessä. Tämä ei tarkoita, että oltaisiin tyytyväisiä nykytilaan. Edelleen on asioita, joita voidaan kehittää ja tehdä paremmin – sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.
Tässä yhteydessä haluan kiittää kollegojani yhtiön hallituksessa, Mika Ollilaa, Petri Hietasta ja Miika Engströmiä, yhtiön operatiivista johtoa, toimitusjohtaja Esa Honkalehtoa ja urheilujohtaja Juha Pajuojaa, päävalmentaja Tuomas Tuokkolaa, valmennusta, huoltoa ja pelaajia sekä koko yhtiön henkilökuntaa, kannattajia, yhteistyökumppaneita, sponsoreita ja eri sidosryhmiä siitä tuesta, kannustuksesta ja työstä, mitä yhteisen Ilveksen eteen ollaan tehty.
Vesa Kainulainen
Ilves-Hockey Oy