Ilveksellä on edessään harvinaiset arkipäivän tuplapelit, kun se kohtaa Bluesin ja Kärpät peräkkäisinä päivinä. Rutistus alkaa keskiviikkona Espoon Bluesin vieraana. Kahden ottelun viikolla on tuttuun tapaan todella kovat panokset.
Asetelmat
Espoon Blues lähtee otteluun samoista asetelmista vierasjoukkue Ilveksen kanssa. Kumpikin taistelee pääsystä kymmenen parhaan joukkoon, eikä kuuden kärkikään ole vielä karannut. Piste-eroa joukkueilla on vain yksi piste Ilveksen eduksi, mutta tamperelaiset ovat pelanneet yhden ottelun espoolaisia enemmän. Bluesin edellinen ottelu oli synkkä, sillä se kävi häviämässä viikko sitten tiistaina Lahdessa Pelicansille lukemin 5-1. Nyt joukkueella on ollut runsaasti aikaa harjoitella ja hakea iskukykyä tärkeisiin kamppailuihin ennen olympiataukoa.
Kotijoukkueen kausi on ollut kolmijakoinen. Ensimmäiset 15 peliä toi vain 11 pistettä, ja tällöin joukkue oli Liigassa jumbona, kun taas vierasjoukkue Ilves porskutti kärjessä 30 pisteellään ja yhden pelin vähemmän pelanneenakin. Marraskuun alusta tahti kuitenkin muuttui ja Blues teki todellisen ryhtiliikkeen – 23 ottelustaan se keräsi peräti 49 pistettä! Nyt tahti on kuitenkin tasaantunut, sillä 9 viime kamppailua on edetty pinna per peli -tahdilla.
Blues on saalistanut pisteistään n. 70 prosenttia kotipeleistään. Luku on sinänsä erikoinen, sillä usein nykypäivän kiekossa tiukkoja otteluita ratkaistaan ylivoimalla, mutta Blues on tehnyt vain 11 ylivoimamaalia Espoon Areenalla. Toisaalta espoolaisten alivoimapeli on toiminut erinomaisesti etenkin kotikaukalossaan (11 päästettyä maalia), missä se on tappanut jäähyjä hyvällä onnistumisprosentilla (89,62). Nopealla laskutoimituksella saadaan erikoistilannemaalien luvuksi yhteensä 22 – se ei todellakaan ole paljoa, kun vertaa esimerkiksi Ilveksen otteisiin Hakametsässä (yhteensä 34 maalia – tehtyjä 19, päästettyjä 15).
Jos kotijoukkueen kausi on ollut kolmijakoinen, Ilveksellä se on sitten ollut nelijakoinen. 14 sarjakierroksen jälkeen Ilveksellä oli koossa 30 pistettä (n. 43 % tämänhetkisistä pisteistä) ja joukkue johti Liigaa. Sitten alkoi vaikea jakso, kun 19 ottelusta pystyttiin raapimaan kasaan vain 14 pistettä. Joulutauolta joukkue palasi tuloksellisesti erinomaisesti, sillä se saalisti viisi peräkkäistä kolmen pisteen voittoa. Nyt Ilveksellä on takanaan 10 ottelun jakso, jonka aikana pisteitä on tullut 11. Joukkue on saanut pisteitä kolmesta edellisestä pelistään, ja kahden ottelun voittoputki katkesi lauantaina, kun Jokerit haki Hakametsästä 2-3-jatkoaikavoiton. Lopputulosta enemmän puhutti Liigan pistepörssiä johtavan Michael Keräsen valitettava loukkaantuminen. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, mikä Keräsen tilanne lopulta on, mutta ensiarviot olivat karut – mailataiturin kausi on paketoitu. On lopullinen diagnoosi mikä tahansa, Ilveksen kausi jatkuu siitä huolimatta, ja nyt aiemmin vähemmälle peliajalle jääneet pelaajat pääsevät näyttämään kykynsä. Selvää on, että Keränen ei missään tapauksessa pelaa hetkeen, joten Ilveksen haastava sarjaohjelma ennen taukoa (vastassa Bluesin lisäksi Kärpät, SaiPa, Tappara, Jokerit) täytyy kääntää mahdollisuudeksi ja joukkueen on pelattava entistä tiiviimmin yhteen.
Ilves on saanut vieraspeleissään todella paljon rangaistuksia, mutta on hoitanut alivoimansa mallikkaasti. Alivoimakertoja sillä on peräti 137, mutta omissa on kolissut siihen nähden kohtuullisesti, vain 20 kertaa. Sen sijaan ylivoimapeli Hakametsän ulkopuolella on ollut nihkeämpää – Ilves on saanut pelata noin 160 minuuttia miesylivoimalla, mutta maaleja on syntynyt 13. Jos Blues on kerännyt kotonaan valtaosan kauden pisteistään, Ilveksellä on 24 koti- ja vierasottelun jälkeen piste-erotus hyvin olematon – kotona pisteitä on kertynyt 37 ja vieraissa 33.
Bluesin ja Ilveksen väliset kohtaamiset ovat olleet muutaman kauden ajan todella tasaisia, vaikka Ilves on ollut niskan päällä viimeiset 10 yhteenottoa. Se on voittanut niistä peräti yhdeksän ja taipunut espoolaisille vain kertaalleen. Pisteet ovat Ilveksen eduksi 23-7. Näistä otteluista kuitenkin vain kaksi on päättynyt yli yhden maalin erolla. Kausi 2011-12 oli varmaankin jollain mittarilla katsottuna historiallinen, kun kaikki neljä ottelua joukkueiden välillä päättyivät tasatilanteeseen varsinaisen peliajan päätyttyä ja Ilves pystyi joka kerta kaapimaan lisäpisteen tililleen.
Edelliset kohtaamiset
Keskiviikkona joukkueet lyövät yhteen kolmannen kerran kuluvan sesongin aikana. Kaksi aiempaa kohtaamista Ilves on vienyt itselleen ja hallitsee niitä pistein 6-0. Syyskuussa Ilves haki 0-1-vierasvoiton. Ottelun ainoan maalin teki Turo Asplund Michael Keräsen syötöstä toisen erän lopussa. Osuma riitti voittoon, kun Ilves-vahti Ville Kolppanen torjui kaikki Blues-laukaukset.
Seuraava kohtaaminen oli marraskuussa Tampereella. Ilves katkaisi espoolaisten viiden ottelun voittoputken lukemin 5-1. Vierasjoukkueen Tommi Huhtala vei Bluesin johtoon toisessa erässä, mutta Ilves kiri rinnalle ja ohitse saman erän aikana. Kolmas erä kirjattiin kotijoukkueelle puhtaasti 3-0.
Keskinäisten pelien pistepörssiä hallitsevat luonnollisesti tamperelaiset. Parhaiten Bluesia vastaan ovat onnistuneet Asplund (2+0), Keränen (0+3) ja Sami Sandell (0+2).
Kuumat pelaajat
Bluesin kultakypärää kantaa Ilves-kasvatti Huhtala. Viime vuosina Liigan parrasvaloihin lopullisesti noussut taistelija on jättänyt koohottamisen vähemmälle ja 16 rangaistusminuuttia tässä vaiheessa kautta on Huhtalalle hyvin vähän. Mies on kerännyt 33 pistettä (18+15) ja on rikkomassa kunnioitettavaa 20 maalin rajapyykkiä toisen kerran peräkkäin. Kotijoukkueen toiseksi tehokkain pelaaja on hieman yllättäen Eetu Pöysti (8+20=28). Pöystin tasonnosto ennen kaikkea pisteiden valossa on huima, sillä mies oli ennen tätä kautta tehnyt Liigassa yhteensä 37 pistettä 219 ottelussa. Kun tarkastelee viiden viime ottelun tehokkaimpia Blues-pelaajia, ovat sekä Huhtala (3+1) että Pöysti (0+3) vahvasti mukana. Ilmari Pitkänen on onnistunut maalinteossa kolme kertaa, Miro Aaltonen on tehoillut 2+1 ja Daniel Widingkin on päässyt kolme kertaa pistetilastoihin (1+2). Norjalaisvahti Lars Volden on vartioinut sinipaitojen maalilla viimeiset kolme ottelua, mutta on mielenkiintoista nähdä, jatkaako hän edellisen tappiopelin jälkeen vai onko Jani Niemisen vuoro aloittaa tolppien välissä. Blues-pelaajista eniten jääaikaa on saanut puolustaja Kalle Kaijomaa, joka on pelannut n. 24 minuuttia per peli. Bluesin riveistä löytyy Liigan tilastoykkönen, kun puhutaan hyökkääjien peliajoista – Tomi Sallinen on kellottanut yli 20 minuuttia ottelua kohden, ja tämä lukema on hyökkääjälle suuri.
Ilveksen ykkösketju ehti tehdä tuhojaan ja saada jonkun verran jopa palstatilaa Tampereen ulkopuolellakin, mutta nyt Keräsen poissaolo on raskas takaisku. Keränen oli viiden pelin otannalla vierasjoukkueen tehokkain pelaaja (3+1), mutta myös Kai Kantola (2+2) ja Asplund (0+4) ovat olleet tehokkaita. Tamperelaisten jääaikakuningas ja tehokkain puolustaja Simon Gysbers on tehnyt maalin ja antanut yhden syöttöpisteen. Perjantaina TPS:ää vastaan debytoinut Niko Dimitrakos osui heti ensimmäisessä pelissään ja mies sai myös syöttöpisteen Jokereita vastaan, joten yhdysvaltalainen on aloittanut Ilves-pestinsä positiivisella tavalla. Joonas Korpisalo pelasi viikko sitten JYP:iä vastaan nollapelin, mutta tämän jälkeen torjuntavastuu on ollut Kolppasella.
Arvio
Odotettavissa on varmasti tasainen vääntö arvokkaista sarjapisteistä. Blues lienee lievä ennakkosuosikki kotikaukalonsa turvin ja tämä asetelma tunnetusti sopii Ilvekselle. Yksi avainkysymys tamperelaisten kannalta on se, miten uudet ketjut Keräsen poissa ollessa muokkautuvat ja kuinka pelaajat löytävät toisensa. Blues on päässyt pelaamaan ylivoimaa kotiyleisönsä edessä varsin harvoin, mutta Ilves on syystä tai toisesta joutunut kuluttamaan rangaistuspenkkiä suorastaan käsittämättömän määrän pelitapahtumiin nähden – onko nyt Bluesin vuoro päästä pelaamaan useita kertoa miesylivoimalla vai pystyykö Ilves karsimaan omia jäähymääriään? Kumpikin joukkue haluaa kasvattaa pistetiliään äärimmäisen tasaisessa keskikastissa. Jatkoaika ei ole missään tapauksessa poissuljettu vaihtoehto, vaan se saattaa jopa olla lähellä, jos toinen joukkue ei pysty heti ottelun alussa karkaamaan muutaman maalin johtoon.
Valmentaja Sami Hirvonen:
– Hyvillä fiiliksillä lähdemme tämän viikon peleihin. Lauantain Jokerit-pelihän oli loistava jääkiekko-ottelu! Kun lisäämme hieman tehokkuutta, taistelemme varmasti pisteistä. Sillä ei ole lopulta hirveästi merkitystä, ovatko tuplapelit ke-to vai pe-la – arkisin palautumisaikaa on puolitoista tuntia enemmän, mutta siinä se suurin ero taitaa olla.
– Olemme joukkueen yleisilmeeseen tyytyväisiä viime pelien osalta. Kokoonpano on hieman elänyt, mutta joukkue on vastannut hyvin huutoon. Meillä on ollut poissaoloja – olemme kuitenkin saaneet uusia vastuunkantajia. Hyvin olemme olleet peleissä kiinni 60 minuuttia.
– Maanantai meni paikatessa kolhuja, vedimme terävän jään ja palauttelimme. Tiistaina kävimme ylivoimaa ja pelaamista yleensä viisikkotasolla läpi.
– Odotan kiihkeää, kovaa kaksinkamppailupelaamista, samanlaista peliä kuin JYP- ja Jokerit-ottelut olivat. Blues on parantanut paljon syksystä ja se on työteliäs ja kamppailuhaluinen joukkue.
– Kun ketjut hajoavat, kuten meillä nyt ykkösketju, niin pelaajien pitää sopia asioista keskenään, miten pelataan missäkin tilanteessa. Me valmentajat annamme jollekin pelaajalle hyvän mahdollisuuden näyttää kykynsä ja sitten nähdään, kuinka pelaaja mahdollisuutensa käyttää. Niinhän se menee yleisellä tasolla. Joka tapauksessa niillä pelaajilla mennään, ketkä ovat ehjinä, ja heistä sitten muodostetaan paras mahdollinen kokoonpano seuraavaan otteluun.