Suomen jääkiekkoliiton huippu-urheiluryhmä kävi tällä viikolla vierailulla Ilveksen organisaatiossa. Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajaksi nimetty Jukka Rautakorpi viettää ryhmineen syyskauden aikana jokaisen SM-liigajoukkueen luona kaksi päivää. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen valmentajanakin toimivan Rautakorven vastuualueeseen kuuluu huipputason kiekkoilun kehittäminen junioritasolta A-maajoukkueeseen.
Ilveksestä päiville osallistui valmentajia E-junioreista A-junioreihin, urheilujohtaja Seppo Hiitelä sekä edustusjoukkueen valmentajat Juha Pajuoja ja Raimo Helminen palattuaan Kuopion-vieraspelireissulta. Verrattuna perinteisiin luentopäiviin Rautakorpi ryhmineen laittoi myös itse haalarit päälle ja veti jäähallilla junioreille harjoituksia.
– Pyrimme mentoroimaan valmentajille kansainvälisen kiekkoilun vaatimukset ja sitä kautta nostamaan vaatimustasoa kautta linjan, Rautakorpi kertoo.
– Hallilla se työ oikeasti tehdään. Luennoilta voi saada pieniä juttuja mukaan, mutta jos asiat samantien konkretisoidaan, on tulos huomattavasti parempi, selvittää Rautakorpi.
Ilveksen pelaajakoordinaattori Pekka Kangasalusta oli tyytyväinen seurapäivien antiin. Erimielisyyksiä oli, mutta keskustelut olivat rakentavia:
– Asioista puhuttiin niiden oikeilla nimillä. Tämä on ollut varmasti yhtä hyödyllistä meille kuin liitollekin. Aina tekee hyvää tarkastella omaa tekemistään, Kangasalusta toteaa.
Urheilujohtaja Seppo Hiitelä oli myös myönteisin mielin:
– Todella hyvät kaksi päivää on ollut. Olen hommiin tultuani jatkuvasti sanonut, että harjoittelun ja vaatimustason pitää olla todella korkealla tasolla, jotta saamme tuotettua parempia pelaajia.
Rautakorven ryhmän yksi päätavoitteista on saada valmentajat niin sanotusti samalle sivulle. Pelaajat kun käyvät juniorivuosista lähtien monen eri valmentajan valmennusmetodit läpi. Nykytilannetta Rautakorpi pitää melko huonona.
– Jokaisen valmentajan pitäisi heti ensimmäisesti juniorijoukkueesta asti pitäisi pystyä vaatimaan pelaajalta samoja asioita.
Rautakorpi antaa esimerkin, jossa yhdellä pelaajalla saattaa olla samalla kaudella jopa neljä eri koutsia, jos pelaa esimerkiksi A-junioreissa, liigassa, Mestiksessä ja maajoukkueessa samalla kaudella.
– Jokapäiväinen tekeminen on kaikista tärkeintä, ja tälläisissa tilanteissa se vain korostuu, kommentoi Rautakorpi.
Myös Hiitelä peräänkuuluttaa avun tarvetta:
– Pelaajilla pitää olla kovat tavoitteet, mutta huipulle ei pääse yksin, ja siinä meidän pitää olla koko ajan apuna.
Yhtenä tarkoituksena ryhmällä oli selvittää, minkälaisia pelaajia Ilves tuottaa verrattuna liigan yleiseen tasoon.
– Juniorimaajoukkuetasolla Ilves-pelaajat tunnetaan hyväkätisinä taitopelaajina. Tämä on tietenkin hyvä asia, mutta kiekoton pelaaminen niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin on aivan yhtä tärkeää, Rautakorpi toteaa.
Rautakorven näkemykset Ilveksen tekemisistä olivat kuitenkin myönteisiä. Kahden päivän perusteella oli huomattavissa, että Ilveksessä on selkeästi panostettu pelaajaan ihmisenä, ja näkyy, että pelaajasta todella välitetään.
– Resurssit on käytetty oikeaan suuntaan. Jokaisen harjoitteen ja oikeiden asioiden vaatimiseen kannattaa panostaa jatkossa vieläkin enemmän.
Parannettavaa kuitenkin löytyy.
– Ilves on profiloitunut taitopelaajien kasvattamiseen, joten terävin kärki jää juniorituotannon lukumäärän lukuunottaen aika kapeaksi, arvioi Rautakorpi.
Loppuun Rautakorpi jakaa kuitenkin varauksettomat kiitokset.
– Koko organisaatio oli todella hyvällä hengellä mukana. Kaikista asioista ei oltu samaa mieltä, mutta varmasti jääkiekkoliiton ja joukkueen välinen vuorovaikutus paranee tälläisten tilaisuuksien kautta, päättää Rautakorpi.