– Tekojäälle pääseminen oli iso etu, ja sillä oli suuri merkitys kehitykselle. Tampereellahan oli monta joukkuetta, ja tekojään myötä pääsimme jäälle enemmän kuin muut. Pääsimme sinne junioreinakin jo vuonna 1957. Periaatteessa voi sanoa varsinaisen huippukehityksen alkaneen Koulukadulta. Tekojää lisäsi kauden pituutta ja harjoittelumahdollisuuksia. Sama homma oli sitten myöhemmin Hakametsän jäähallin kanssa, arvioi Oksanen Koulukadun merkitystä.
Hakametsän valmistuttua vuonna 1965, jäivät Koulukadulle pelaamaan alempien sarjatasojen joukkueet. Tänä sunnuntaina pääsarjatason kiekkoilu kuitenkin palaa legendaarisiin maisemiin, kun Ilveksen ja Tapparan A-nuoret kohtaavat kello 16.00 alkavassa nuorten SM-liigaottelussa. Lasse Oksanen on luonnollisesti paikalla Koulukadulla ja pudottaa myös paikallispelin avauskiekon.
– Tällaiset tapahtumat ja kokeilut ovat hyviä lajin kannalta, jotta saataisiin ihmiset kiinnostumaan. Olen kuullut pikkupoikienkin puhuvan sunnuntain pelistä – kyllä nuoremmatkin tästä innoissaan ovat.
– Koulukadulla pelaaminen on varmasti mukavaa vaihtelua nuorillekin. Samalla saa tietynlaista tuntumaa menneisiin aikoihin. Ulkona pelaaminen on kuitenkin ihan erilaista. Jää on erilaista, syöttöpeli ei välttämättä toimi samanlailla… on monta asiaa, jotka saattaa huomata vasta pelatessa.
Katsomot parhaimmillaan täpötäynnä
Takavuosien otteluissa Koulukadulla oli parhaimmillaan yleisöä jopa yli 10 000 henkeä. Paikan tiiviys ja ulkona pelaaminen toivat otteluihin oman hienon tunnelmansa ja vivahteensa.
– Niinä vuosinahan siellä oli vain yksi kaukalo ja rinteeseen oli tehty puiset seisomakatsomot, joiden myötä väkeä mahtui paljon. Siihen aikaan Koulukatu oli parhaimmillaan aivan täynnä, ja pikkupojat taisivat kiivetä puihinkin katsomaan. Ne olivat todellisia tapahtumia.
– Silloin oli tapana, että kymmenisen B-junioria oli lapiomiehinä, kun edustusjoukkue pelasi. Väliajalla tuupattiin lumet lapiolla ja nostettiin laidan yli – se oli nuorena itsellekin tuttua puuhaa. Joskus, kun lunta tuli paljon, piti kenttä kolata kymmenen minuutin välein ja pelit pelattiin sellaisina pätkinä, muistelee Oksanen.
Ilveksen A-nuoret ovat tällä hetkellä sarjassa toisena ja Tapparan kymmenentenä. Lasse Oksanen kannustaa tamperelaisia lähtemään paikan päälle aistimaan historiaa huokuvan kentän tunnelmaa ja seuraamaan liigatasoa lähestyvien pelaajien otteita.
– Olen käynyt kauden aikana muutenkin katsomassa A-nuorten pelejä. Siellä on monia hyviä tyyppejä tulossa, joten tulevaisuus näyttää hyvältä. Kannattaa ilman muuta lähteä katsomaan.
Uutinen: A-nuorten Ilves-Tappara sunnuntaina Koulukadulla
Koulukadun kenttä sai jäädytysputkiston vuonna 1956.