|
Ilves on ohittanut jo puolimatkan krouvin touko-kesäkuun harjoittelussaan. Yhteensä yhdeksänviikkoisesta pätkästä on päättymäisillään viides viikko.
Ilveksen päävalmentaja Juha Pajuoja kertoo, että ensimmäiset pari viikkoa joukkue totutteli harjoitteluun. Tuolloin ohjelmassa oli pidempää lenkkiä sekä pitkiä sarjoja kuntosalilla. Sen jälkeen aloitettiin kolmen viikon jakso, jonka aikana ruuvia kiristetään viikko viikolta.
Ensi viikolla ohjelmassa on palauttavia harjoituksia, mitä seuraa vielä uusi kolmen viikon kiristyvän tahdin rypistys ennen lomien alkua.
Jäällä joukkue on käynyt kahdesti viikossa. Harjoittelun painopistealueena ovat olleet pelipaikkakohtaiset yksilötaidot. Joukkue on jakautunut puolustajien ja hyökkääjien harjoitteluryhmään. Torstaina Kaukajärvellä molemmat ryhmät olivat jäällä kolme varttia.
– Koimme, että tätä kautta valmentajienkin on pakko tehdä omia juttuja hyökkääjille ja puolustajille. Ei ole ihan niin kiire jäällä, ja pystyy opettamaan asioita. Jäällä ei ole mikään maksimaalinen tempo, mutta se ei olekaan ykkösasia. Kun opettaa, pitää pystyä välillä myös himmaamaan vauhtia, jotta pelaajat oppivat. Aistien pitää pystyä toimimaan. Kun mennään maksimivauhdilla, ei aina rekisteröi kaikkia, Pajuoja sanoo.
Viime kesänä ryhmä oli jäällä aina kokonaisuudessaan, joskin silloin vastaavaan ajanjaksoon mahtui vain viikon jääjakso. Viime vuoden ratkaisu tehtiin siksi, että oli tarve saada joukkuepelaamista parempaan kuntoon. Tänä vuonna on mahdollista keskittyä yksilötaitoihin ryhmän säilyttyä hyvin kasassa.
– Yksilötaitoihin uskomalla voidaan parantaa jokaista pelaajaa. Jos 30-vuotias pelaaja oppii uutta tai saa edes ajatuksen, että voi oppia vielä jotain uutta, se tuo sisäistä motivaatiota tekemiseen.
Liiallisuuksiin Pajuoja ei silti ole valmis yksilövalmennusta viemään.
– Kyllä joukkueurheiluun tulleet kokevat sen joukkueen läsnäolon tärkeäksi. Se motivoi. Meillä on ollut hienon näköisiä punttitreenejäkin, kun kaveria on kannustettu. Se tuo aina pykälän lisää harjoitteluun.
Monipuolista harjoittelua vammoja välttäen
|
Joukkueen terveystilanne on toukokuun lähestyessä loppuaan varsin hyvä. Yksikään pelaaja ei joudu olemaan täysin toimettomana, mutta soveltamista joudutaan muutamien pelaajien kanssa tekemään.
Kesän harjoitusjakso on siinä määrin lyhyt, että vammoitta säilyminen on tärkeää. Muutaman viikon poissaolo tekee ison loven kesäharjoituksiin.
– Pyrimme tekemään monipuolisesti kaikkea ja välttämään sitä, että rasitusten takia tulisi esimerkiksi tulehduksia, jotka aiheuttavat poissaoloja. Koko ajan pitää tiedostaa missä mennään. On hölmöä rikkoa pelaajien paikkoja kesällä ja aiheuttaa parin viikon taukoja. Mieluummin pystytään vähän linjan toisella puolella.
Juupe muistuttaa, että esimerkiksi juoksuharjoitukset ja muu perusliikunta ovat tärkeitä.
– Iskuja tarvitsee tulla nivelten suuntaan. Jos juoksu ja perusliikunta jätetään pois, vammat lisääntyvät entisestään. Ja on se päällekäin tärkeää. Kyllä kesäaikaan pitää kuulla linnunlauluakin. Ei se toimi kesäaikaan, että oltaisiin joka päivä kaksi kertaa jäällä.
Pelipaikkoja ei jaeta vanhoilla näytöillä
|
Harjoitusten vetämisen ohella Pajuoja on ehtinyt kevään aikana käydä katsomassa MM-kisoja Bratislavassa muiden liigavalmentajien kanssa. Sekä Suomen maailmanmestaruus että HIFK:n SM-kulta kertovat Pajuojan mukaan siitä, että pelissä on edelleen vahvoilla se, joka uskaltaa pitää kiekkoa hallussaan.
– Bratislavassa Jukka Jalonen kävi puhumassa meille valmentajien seminaarissa välisarjan aikana. Häneltä kysyttiin onko hänen tarvinnut muuttaa jotain Suomen pelaamisessa. Totesi, että ei ole tarvinnut muuttaa eikä ole lähdetty muuttamaan, vaan luotetaan omaan peliin. Ei se ihan pelkkä klisee ole, että voitetaan omaa peliä pelaamalla. Ainakin maajoukkueella se toteutui hyvin.
Ilveksen oma peli alkoi löytyä viime kaudella loppua kohden. Vuodenvaihteen jälkeen Ilves pelasi vahvoja jaksoja, jolloin hyökkäyspeli oli iloista ja paketti pysyi kasassa puolustettaessa.
|
Pajuoja haluaa tasapainon kentällä olevan yhtä hyvä kuin se oli keväällä. Hyvin sujuneesta kevätkaudesta huolimatta valmennus ei suostu lyömään pelaajia automaattisesti samoille pelipaikoille, joilla pelatessa kauden loppu sujui.
– Meillä on nyt paljon paremmat lähtökohdat kuin viime kauteen. Nyt tiedämme jo paljon pelaajista. Haluamme silti lähteä avoimin roolein, emmekä istuta heti nelosketjuun sitä kaveria, joka oli siellä viime kaudella tai ykköskenttään sitä, joka oli siellä. Ei meillä tässä joukkueessa sellaisia nelosketjun roolipelaajia ole, jotka vain heittävät kiekkoa päätyyn, taklaavat ja tappelevat. Pitää uskaltaa antaa pelaajille uusi mahdollisuus näyttää taitotasonsa, Pajuoja pohtii.