Tampereella juhlittiin torstai-iltana viidenkymmenen vuoden ikään ehtinyttä Hakametsän jäähallia. Vuonna 1965 valmistunut Suomen ensimmäinen jäähalli sai ansaitsemansa juhlat, sillä lähes täysi tupa näki Suomen kaatavan Venäjän lukemin 3-0. Juhlien sykähdyttävimmät hetket koettiin kuitenkin jo ennen ottelun alkua.
Legendat saivat ansaitsemansa kunnioituksen
Hakametsän jäähallin ensimmäinen ottelu pelattiin 29. tammikuuta Tampereen ja muun Suomen välillä. Tuon tasapeliin päättyneen ottelun jälkeen arkkitehti Jaakko Tähtisen suunnittelema Hakametsä on nähnyt tuhansia ja taas tuhansia jääkiekko-otteluita ja palvellut seuroja, käyttäjiä ja katsojia kunnioitettavan viidenkymmenen vuoden ajan. Hakametsää on remontoitu vuosien varrella useaan otteeseen, mutta perinteitä huokuva henki on säilynyt hyvin suomalaisen jääkiekon kehdossa Tampereella.
Suomelle myönnettiin ensimmäiset jääkiekon MM-kisat vuodeksi 1965, ja juuri valmistunut Hakametsä pääsi aloittamaan taipaleensa heti huippukiekolla. Tuolloin Suomea ei vielä voinut lukea jääkiekon aivan ehdottomiin kärkimaihin, mutta pikku hiljaa suomalaisten kiekkopioneerien kädenjälki alkoi näkyä ja Suomi onnistui ensimmäisissä kotikisoissa nappaamaan muun muassa tasapelin Ruotsia vastaan.
Ennen Suomi-Venäjä-ottelun alkua jäälle asteli suurten suosionosoitusten saattelemana vuoden 1965 ensimmäisen kotikisajoukkueen pelaajia. Paikalla olivat muun muassa Matti ”Mölli” Keinonen, Urpo Ylönen ja Kalevi Numminen. Hurjimmat suosionosoitukset sai kuitenkin Suomen valmennusjohtoon kuulunut suomalaisen kiekkoilun suurin legenda Aarne ”Dynamo” Honkavaara. Kun 90-vuotias Honkavaara saapui jäälle yhdessä toisen maajoukkue- ja Ilves-legenda Lasse Oksasen kanssa, koko Hakametsän jäähalli nousi seisomaan ja antoi pitkät ja äänekkäät aplodit valtavan elämäntyön tehneelle Honkavaaralle.
Tunteikasta hetkeä seurasi toinen, sillä seuraavaksi muistettiin kisajoukkueeseen kuulunutta Heino Pullia hiljaisella hetkellä. Pulli on yksi suomalaisen jääkiekon kovimmista maalintekijöistä kautta aikojen. Leijona-paidassa Pulli iski 118 pelaamassa ottelussa tehot 64+19=83. Koko peliuransa Kooveeta edustaneen Pullin pelinumero 10 on jäädytetty ja nostettu Hakametsän kattoon.
Illan ottelu Leijonien hallintaa
Kun juhlallisuudet oli kansallislauluja myöten saatu valmiiksi, oli edessä illan ottelu. Vuonna 1965 Suomi hävisi silloiselle Neuvostoliitolle lukemin 8–4, mutta 50 vuotta myöhemmin tahti oli toinen. Ensimmäinen erä pelattiin hienoissa retropaidoissa. Suomi otti heti isännän otteen ja horjutti Venäjää kovalla taklauspelillä. Muutamasta hyvästä paikasta huolimatta avauserä päättyi kuitenkin maalittomana.
Toisessa erässä Leijonat onnistuivat siirtymään 1-0-johtoon, kun Ilves-kasvatti Tommi Huhtala pääsi itselleen hyvin tutussa hallissa tuikkaamaan kiekon verkkoon maalin edestä. Suomi oli läpi ottelun lievästi hallitsevampi ja varmistikin voittonsa kolmannessa erässä Sami Lepistön ja Petri Kontiolan maaleilla lukemin 3-0.
Hakametsän juhlaottelu oli myös jälleen yhden uuden Ilves-kasvatin ensimmäinen maaottelu. Tällä kaudella itsensä Dallas Starsin kokoonpanoon pelannut puolustaja Jyrki Jokipakka esiintyi kentällä varmasti ja rauhallisesti. Jokipakka istui yhden kahden minuutin jäähyn ja pelasi kaikkiaan 14 minuuttia, osoittaen taistelevansa tosissaan paikasta Tsekin MM-kisoihin.
Kaikkinensa tapahtuma oli onnistunut, ja yli 7000 paikalle saapunutta katsojaa kokivat ja näkivät unohtumattoman kiekkoillan, jossa Suomen ensimmäinen ja tarunhohtoisin jäähalli sai ansaitsemansa juhlallisuudet.
Tilastot