Ilves Hockey Legends
Ilves juhlistaa seuran jääkiekkotoiminnan kehitykseen vaikuttaneiden merkkihenkilöiden uria ja elämäntöitä Ilves Hockey Legends -aateloinnilla. Kausina 2019-21 Hakametsän jäähallissa nähtävät aateloinnit jatkuvat tulevaisuudessa Tampereen Kannen areenassa.
Seuran menestyksekkäässä historiassa on vaikuttanut lukuisia merkittäviä henkilöitä niin pelaajina ja valmentajina kuin johto- ja taustatehtävissäkin. Ilves kunnioittaa heitä valinnalla Ilves Hockey Legends -aatelistoon, johon ensimmäisinä valittujen juhlaseremoniat nähtiin torstaina 23.1.2020 Hakametsän jäähallissa pelattavassa Ilves-Kärpät-ottelussa. Toinen aatelointitilaisuus järjestettiin lauantaina 7.3.2020 Ilves-HIFK-ottelussa.
Aateloinnit jatkuvat tulevina vuosina, ja 2020-2021-kaudella juhlistetaan myös viimeistä Hakametsän jäähallissa pelattavaa liigakautta. Kaudella 2021-2022 koittaa siirtyminen kaupungin ydinkeskustaan valmistuvan Tampereen Kannen areenan huippumoderneihin puitteisiin. Toimintaympäristön muutoksen yhteyteen ajoittuu myös vuonna 1931 perustetun Ilves ry:n 90-vuotisjuhlavuosi.
Ilves Hockey Legends -aatelointivalinnoista vastaa Ilves-Hockey Oy:n hallituksen nimeämä toimikunta, johon kuuluvat puheenjohtaja Jyrki Seppä, varapuheenjohtaja Erkki Lagerstam, sihteeri Kimmo Leinonen sekä jäsenet Raimo Helminen, Seppo Hiitelä, Jukka Hirsimäki, Jarmo Huhtala, Marianne Ihalainen, Risto Jalo, Timo Peltomaa ja Jari Vainio.
Katso esittelyvideo – Ilves Hockey Legends 23.1.2020
Tiitolan perhe
Ihalainen, Marianne
1939 MM-kisapelaajat
Helle, Seppo
Terho, Pekka
Marjamäki os. Fisk, Sari
Välimäki, Linda
Laukkanen, Lasse
Lasse Laukkanen on toiminut Suomen B- maajoukkueen huoltajana 1995–97, Olympiajoukkueen huoltajana vuosina 1988–92 ja nuorten alle 18-vuotiaiden maajoukkueen huoltajana kauden 1979–80. Vuonna 1995 SM-liigan huoltajat perustivat oman etujärjestönsä ja puheenjohtajana alusta alkaen on ollut Lasse Laukkanen.
Lindroos, Risto
Risto Lindroos lopetti peliuransa 25-vuotiaana ja siirtyi Ilveksen valmentajaksi. Seura eli Lindroosin valmentajavuosina kaikkien aikojen menestyskauttaan voittaen kuusi SM-kultaa ja kolme pronssia. Hän valmensi Ilvestä kaikkiaan 74 pääsarjaottelussa, joista 55 päättyi voittoon, kymmenen tasapeliin ja vain yhdeksän tappioon. Jääkiekkoilijoiden kesäharjoittelu ja taktisella puolella ylivoiman mahdollistanut pakkopeli olivat uutuuksia, joita Lindroos toi suomalaiseen jääkiekkoon. Maajoukkueen päävalmentajaksi Risto Lindroos valittiin ensimmäisen kerran heti sodan jälkeen vuonna 1945. Sekä Ilveksen että maajoukkueen valmentajana Lindroos piti välissä parin vuoden tauon. Kummallakin kerralla hänen kausiensa välissä toimi valmentajana Henry Kvist. Palattuaan maajoukkueen valmentajaksi 1949 Lindroosin käskytettävänä oli jo Leijona-ryhmä: joukkue oli saanut lempinimensä edellisenä vuonna pelipaitaan ilmestyneestä vaakunakuviosta.
Risto Lindroos toimi Leijonien päävalmentajana kaksissa MM-kisoissa ja Suomen ensiesiintymisessä olympiakisoissa Oslossa 1952. Hän toimi valmentajavuosiensa jälkeen myös maajoukkueen huoltajana vuodet 1961–64. Valmennusansioiden ohella Lindroos kuuluu suomalaisen erotuomaritoiminnan uranuurtajiin. Hän toimi liiton erotuomarikouluttajana, tuomitsi 62 Mestaruussarjaottelua ja 22 maaottelua toimien lisäksi erotuomarina kolmissa MM-kisoissa. Suomen Jääkiekkoliiton liittohallituksessa Risto Lindroos oli jäsenenä kuusi vuotta 1941–46 ja 1953–54.
Risto Lindroosin nuorempi veli Tuomo Lindroos on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi erotuomarikategoriaan numerolla 23.
”Yte” Hakalan kasvattajaseura oli Ilves, jonka riveissä hän voitti hopeaa 1949 ja kultaa kolmella seuraavalla kaudella. Nuori hyökkääjä pelasi kuuluisan ”H-ketjun” laiturina yhdessä Aarne Honkavaaran ja Kalle Havulinnan kanssa. Vuonna 1949 Hakala otettiin varamieheksi maajoukkueen Sveitsi-peliin Tampereella. Honkavaaran saatua iskun leukaansa valmentaja komensi Yten yllättäen jäälle – ikää Hakalalla oli tuolloin vasta 16 vuotta, 9 kuukautta ja 9 päivää. Näin alkanut maajoukkueura kattoi lopulta 129 ottelua ja kahdeksat arvokilpailut. Hakala oli Leijonien paras pistemies kahdessa MM-turnauksessa (Krefeld 1955 ja Moskova 1957).
Seuratasolla Yrjö Hakala muutti 1952 HPK:hon ja kahden vuoden kuluttua takaisin Tampereelle, ei kuitenkaan Ilvekseen vaan TBK:n joukkueeseen, joka 1955 muutti nimensä Tapparaksi. Hämeenlinnan ajalta ansiolistalle kertyi SM-sarjan pistepörssin ja maalikuninkuuden voitto 1954 sekä yksi maahockeyn SM-kulta. Kahdeksan kautta Tapparassa toivat kolme mestaruutta lisää sekä siirtymisen hyökkääjästä puolustajaksi. Viimeiset pelikautensa Hakala vietti pelaajavalmentajana SaiPassa, jonka hän johti seurahistorian ensimmäiselle mitalisijalle 1966. Yhteensä SM-mitaleita kertyi Hakalalle peräti 15. Peliuransa jälkeen hän toimi viisi vuotta SaiPan valmentajana. Vuonna 1967 Yrjö Hakala teki kiekkohistoriaa yhdessä poikansa Karin kanssa: ensimmäisen kerran isä ja poika pelasivat samassa SM-sarjaottelussa. SaiPan pakkipari hoiti leiviskänsä hyvin, sillä Koovee kaatui vierasottelussa numeroin 7–5.
Yrjö Hakala voitti Mestaruussarjassa kuusi kultaa, neljä hopeaa ja viisi pronssia, voitti pistepörssin ja maalipörssin 1954, valittiin sarjan herrasmiespelaajaksi 1959 ja vastaanotti vuosina 1954 ja 1955 Lynces Academicin parhaan hyökkääjän palkinnon. Yrjö Hakala valittiin vuosina 1955 ja 1958 Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi.
Yrjö Hakala edusti Leijonia vuosien 1952 ja 1960 Olympiakisoissa sekä kuudesti MM-kisoissa. Neljissä arvokisoissa hän toimi mallikkaasti Leijonien kapteenina.
”Iivarina” yleensä aina tunnettu Erkki Koiso aloitti SM-sarjauransa Ilveksessä kaudella 1951–52. Debyyttikausi toi juniorille Suomen mestaruuden, mutta vielä kovin vähän peliminuutteja. Kesällä 1952 Ilves menetti kuitenkin tukun runkopelaajiaan, minkä kukkuraksi joukkueen tähtipelaajan Aarne Honkavaaran ura päättyi loukkaantumiseen vuodenvaihteessa. Koisolle tämä merkitsi lisää vastuuta, mutta vähemmän menestystä. Ilves jopa putosi SM-sarjasta 1954, mutta nousi välittömästi takaisin, ei vähiten Koison peliotteiden ansiosta.
Ilves palasi Suomen mestariksi 1957 ja uusi voittonsa seuraavana vuonna. Erkki Koiso valittiin kauden 1956–57 parhaaksi puolustajaksi. Samaan vuoteen osui myös hänen arvokisadebyyttinsä Honkavaaran valmentamissa Leijonissa Moskovan MM-kisoissa. Koiso voitti neljännen SM-kultansa Ilveksessä 1960 ja lopetti pelaajauransa seuraavana vuonna. Erkki Koiso toimi 1960-luvulla kaksi vuotta Ilveksen valmentajana. Keväällä 1966 joukkue juhli Suomen mestaruutta, mutta sai seuraavana vuonna tyytyä pronssiin. Ilves valloitti Eurooppa Cupin hopean keväällä 1967 kärsimällä niukat 3-2 ja 5-4 tappiot mestaruuden vieneelle tšekkiläiselle ZKL Brnolle.
Erkki Koiso voitti Mestaruussarjassa neljästi SM-kultaa pelaajana sekä valmentajana kerran kultaa ja pronssia. Lynces Academicin parhaan puolustajan palkinnon hän voitti vuosina 1957 ja 1960. Leijonissa Erkki Koiso puolusti sinivalkoisia värejä neljissä MM-kisoissa ja yksissä Olympiakisoissa. Hän oli Leijonien kapteeni viimeisessä arvokisassaan vuoden 1961 MM-kisoissa Sveitsissä.
Erkki Koiso teki elämäntyönsä johtaessaan perheyrityksenä edelleen toimivaa Koiso Oy:n pukimoa, joka oli tunnettu Leijonien hovihankkijana 1950- ja 1960-luvuila.
Haanpää, Anne
Valkeakosken Kiekko-Ahman juniorina uransa aloittanut Timo Peltomaa tunnettiin vahvasti Ilveksen miehenä – hän palasi seuraan vielä päättämään uransa. Peltomaan pelivuosien huippukaudeksi muodostui talvi 1992. Tuolloin hän osallistui olympiaturnaukseen, oli voittamassa Leijonille historian ensimmäistä MM-mitalia ja iski SM-liigassakin uransa maaliennätyksen (22 osumaa). Ilveksen lisäksi Timo Peltomaa kiekkoili kauden Hämeenlinnan Pallokerhossa ja samoin yhden kauden Rauman Lukossa. Kahdesti urallaan hän voitti SM-liigan jäähypörssin.
Timo Peltomaalla oli NHL-varaus, mutta hän ei milloinkaan siirtynyt Pohjois-Amerikkaan. Taisteleva voimahyökkääjä kiekkoili ulkomailla kuitenkin kaksi kautta sekä Saksan että Ruotsin liigoissa. Saksassa hänen seuroinaan olivat Frankfurt Lions ja Augsburger Panthers sekä Ruotsin Elitserienissä Timrå IK. Timo Peltomaa on jakanut jääkiekkotietouttaan Ilveksen A-junioreiden managerina sekä apuvalmentajana. Peliuransa jälkeen Peltomaa on Jääkiekon SM-liigaotteluissa tv-kommentaattorina.
Pelaajaurallaan hän toimi 4 vuotta Ilveksen kapteenina vuosina 1982-1986. Kaario on luontainen johtaja joka nautti pelaajien suurta arvostusta. Ilveksen voittaessa toistaiseksi viimeisen mestaruutensa 1985 hänen panoksensa joukkueen henkisenä johtajana oli merkittävä.
Pelaajauransa jälkeen Kaario on toiminut Ilveksen päävalmentajana kolmesti sekä joukkueenjohtajana 7 kautta.
Jääkiekkouransa Risto Jalo aloitti Kooveen junioreissa, ja kasvattajaseuransa väreissä hän teki myös SM-liigadebyyttinsä kaudella 1979–80. Kooveen pudottua liigasta samana keväänä Jalo siirtyi muiden seuran parhaiden pelaajien tavoin Ilvekseen.
Mestaruuskauden jälkeen Risto Jalo lähti NHL:ään, mutta läpimurto Edmonton Oilersin huippumiehistöön jäi tekemättä. Jalo pelasi Ilveksessä vielä viisi ja HPK:ssa neljä SM-liigakautta käväisten välillä Ruotsin Vita Hästen joukkueessa maan I divisioonassa ja Italian HC Fassassa. Risto Jalo oli viiden vuoden ajan Ilveksen toimitusjohtajana pelaajauransa jälkeen vuodesta 1998 alkaen. Risto Jalo saavutti SM-liigassa kerran SM-kultaa, kerran SM-hopeaa ja kolmasti SM-pronssia. Hänet palkittiin 1983 Raimo Kilpiö-palkinnolla Liigan herrasmiespelaajana, 1984 hän vastaanotti Lynces Academicin parhaan hyökkääjän palkinnon, jolloin hänet valittiin myös liigan allstars-kentälliseen sekä 1985 hänet palkittiin Sisu-pokaalilla Liigan pudotuspelien tehopelaajana. Risto Jalo vastaanotti vielä 1988 Matti Keinonen-palkinnon voitettuaan Liigan tehopörssin. Leijonamiehistössä Risto Jalo pelasi viidet arvokisat: kerran Olympiaturnauksessa sekä neljästi MM-kisoissa, ensimmäinen kisakokemus oli Länsi-Saksan MM-turnauksesta 1983 viimeisen oltua Sveitsin MM-kisat 1990. Sarajevon olympiakisoissa 1984 hän pelasi sentterinä Suomen tehoketjussa Raimo Summanen–Risto Jalo–Petri Skriko. Arvokisamitaleita hän saavutti yhteensä neljä: kahdesti EM-pronssia sekä 20-vuotiaitten MM-hopean ja -pronssin
Risto Jalo osallistuu edelleen aktiivisesti jääkiekon päätöksentekoon ja on SM-liigan johtoryhmän jäsen. Ilves on kunnioittanut hänen pelaajauraansa jäädyttämällä hänen pelinumeronsa 13.
Pikkarainen os. Lehtimäki, Marika
Hän voitti urallaan Olympiapronssia 1998, 4 MM-pronssia sekä 4 SM-kultaa Ilveksessä jota edusti koko peliuransa.
Luonteeltaan rauhallinen ja huumorintajuinen Marika , lempinimeltään Pommi, tunnettiin hienosti peliä ymmärtävänä älykkäänä keskushyökkääjänä.
Marika Pikkkarainen lopetti peliuransa 23-vuotiaana.
Ilveksen kiekkokoulun kasvattama Jyrki Lumme pelasi juniorivuotensa Ilveksessä ja Kooveessa voittaen nuorten Suomen mestaruuden 1984. Vuotta myöhemmin hänet nostettiin tupsukorvien edustusjoukkueeseen ja hän sai tulikasteensa SM-liigassa syksyllä 1985. Arvokisadebyyttinsä Leijonissa Lumme teki Calgaryn olympiakisoissa 1988, missä palkintona oli lopulta historiallinen hopeamitali. Tämän jälkeen olikin edessä siirto Pohjois-Amerikkaan.
Jyrki Lumpeen ensimmäinen NHL-osoite oli Montreal Canadiens, mutta parhaiten hänet muistetaan kahdeksasta kaudestaan Vancouver Canucksissa. Myöhemmin Lumme pelasi vielä Phoenix Coyotessa, Dallas Starsissa ja Toronto Maple Leafsissa. Farmi-elämäkin ehti tulla tutuksi Montrealin AHL joukkue Sherbrooke Canadiensissa. Lopetettuaan NHL-uransa 2003 hän oli kaksi vuotta kokonaan pelaamatta, mutta teki sitten vielä parin kauden mittaisen paluun SM-liigaan kotiseurassaan Ilveksessä.
Maajoukkueen suurturnauksissa rohkeasta hyökkäyspelistään tunnettu Jyrki Lumme muodosti usein Teppo Nummisen kanssa Suomen ykköspakkiparin. Hän voitti toisen Olympiamitalinsa Naganossa 1998, joka oli pronssinen. MM-tasolla hänen ainoaksi mitaliksi jäi pronssi Pietarista, Venäjältä vuonna 2000. Jyrki Lumme pelasi kymmenen kertaa arvoturnauksissa, joista viidet olivat MM-kisoja, kolmet Olympiakisoja sekä kerran NHL:n ja NHLPA:n järjestämissä Canada Cupissa ja World Cup of Hockey-turnauksessa Vuonna 2010 Jyrki Lumme toimi Suomen olympiajoukkueen kisa-attaseana toisessa kotikaupungissaan Vancouverissa. Vancouver Canucksin kannattajat äänestivät Jyrki Lumpeen seuran kaikkien aikojen puolustajaksi 2007 seuran juhliessa 40-vuotista taivaltaan NHL:ssä.
Jyrki Lumme toimi vuosia Hockey Hall of Fame Finlandin hallituksessa sen jäsenenä ja varapuheenjohtajana, SM-liiga Alumni ry:n puheenjohtajana ja on merkittävä osakkeen omistaja kasvattajaseurassaan Ilveksessä. Vuodesta 2014 alkaen Jyrki Lumme asuin kaupunki on Vancouver, Brittiläisessä Columbiassa, Kanadassa.